Slider 01 Slider 02 Slider 03 Slider 04 Slider 05

1. Fáza    2. Fáza    3. Fáza    4. Fáza


1. FÁZA - nahradenie 4 „pravých“ jedál 4 proteínovými jedlami + zelenina zo zoznamu

1. Fáza

Indikácia:  Veľká redukcia (15 kg a viac) u inak zdravých jedincov.

  • Táto fáza je vo vzťahu k redukcii telesnej hmotnosti najúčinnejšia a začína tým, že si terapeut s klientom stanovia rozumný CIEĽ t.j. na akú hmotnosť sa chceme v prvej fáze dostať.
  • Môžete počítať s tým, že behom 10 dní stratíte v pase 3 – 4 cm krajčírskej miery a behom mesiaca až 7 kg živej váhy!

Príklad typického dňa 1. fáza proteínovej diéty PROTISSIMO®

  • raňajky
    nesladený nápoj (voda, slabší čierny čaj, bylinkový čaj, slabšia káva alebo kávovinová náhrada), na sladenie možno použiť stéviu alebo sladidlo pre diabetikov
    + 1 proteínové jedlo PROTISSIMO®
  • obed
    1 proteínové jedlo PROTISSIMO®
    + povolené druhy zeleni
    ny - výber zo zoznamu, ktorý je uvedený ďalej
  • olovrant o 16.00
    veľký pohár minerálnej vody alebo slabšieho čaju
    1 proteínové jedlo PROTISSIMO®
  • večera
    1 proteínové jedlo PROTISSIMO®
    + povolené druhy zeleniny

Pokiaľ je vaša východzia hmotnosť vyššia ako 90 kg, potom môžete v priebehu dňa zjesť ešte jedno proteínové jedlo PROTISSIMO® navyše.

Povolené druhy zeleniny je možné jesť aj kedykoľvek počas dňa v neobmedzenom množstve.

Myslíte na to, že počas dňa je potrebné pravidelne piť dostatočné množstvo tekutín (čaj, káva, nesladená minerálna voda /najlepšie neperlivá alebo iba jemne perlivá/) a to v množstve minimálne 2 l za deň!

K dochuteniu proteínových jedál PROTISSIMO® je možné použiť soľ, ľubovoľné korenie vrátane sušeného cesnaku a cibule.

Do posledného ALEBO večerného šalátu pridávame povinne jednu polievkovú lyžicu olivového alebo púpalkového, repkového oleja v najvyššej kvalite (lisovaného za studena).

Povolené druhy zeleniny pre 1. a 2. fázu

Počas 1. a 2. fázy proteínovej diéty môžete jesť iba tieto druhy zeleniny:

  • Artičoky
  • Baklažán
  • Brokolicu
  • Zeler
  • Cuketu
  • Čakanku
  • Fazuľky zelené
  • Fenikel
  • Hríby - šampiňóny, šiitake, hlivu ústricovitú a ostatné druhy jedlých hríbov
  • Špargľa
  • Karfiol
  • Kapusta (aj ružičková)
  • Uhorka
  • Šalát
  • Pór
  • Paradajka (max. 1 ks denne)
  • Rukola
  • Reďkovka biela
  • Reďkovka klasická
  • Žerucha
  • Šalát hlávkový, stopkatý zeler  a všetky ďalšie druhy zelených šalátov
  • Sójové a ďalšie výhonky (obilné klíčky, naklíčené mungo, šošovica, a pod.)
  • Špenát
  • Tekvica
  • Kapusta hlávková aj čínska (kyslá iba ak nie je dosladená)

Zeleninu sa konzumuje surová vo forme šalátov, dochutená 1 polievkovou lyžicou kvalitného jedlého oleja (olej len 1 x denne) alebo varená v pare či podusená na vode.

K dochuteniu zeleniny je možné používať de facto všetky druhy sušeného korenia, citrónovú šťavu, sušenú cibuľu a cesnak či ocot. Nevhodné sú však najrôznejšie hotové zálievky (jogurtová, bylinková, barbecue, a pod.) rovnako ako horčica.

V prvých dvoch fázach bielkovinovej diéty je potrebné soliť podľa ľubovôle* (skôr viac ako menej).
* po skončení diéty sa vraciame späť do pôvodného režimu, kedy solíme málo

NAŠA RADA: Obohaťte si šalát dvomi vajcami uvarenými na tvrdo, z ktorých však môžete použiť iba bielky! Majú zasycujúci efekt, takže ani po šaláte nebudete mať pocit hladu!

Bezpodmienečne sa musíte vyvarovať

  • Všetkých ostatných potravín ako napríklad: všetkých druhov pečiva, suchárov, cereálií, ovocia, ovocných džúsov, všetkých typov škrobovín (zemiaky, ryža, strukoviny), syrov a jogurtov, alkoholu (vrátane piva a vína), nepovolených druhov zeleniny atď.
  • Príjem cukru je striktne zakázaný, na sladenie môžete použiť sladidlo pre diabetikov (napríklad aspartam) alebo rastlinné sladidlo so stéviou.

Vo výbere potravín tak nebudete nikdy tápať. Práve táto zrozumiteľnosť robí z proteínovej diéty PROTISSIMO® najjednoduchšiu metódu na redukciu telesnej hmotnosti.

Váš terapeut vám navrhne potrebnú dĺžku trvania tejto prvej fázy a to s prihliadnutím na stanovený cieľ a množstvo kilogramov, ktoré potrebujete zhodiť. Obvykle sa pohybuje medzi 10 a 30 dňami.

Príprava instantných jedál („vreciek“)

  • Sladké príchute „DEZERTY“ sa pripravujú za použitia metličky, ponorného mixéra alebo šejkra pridaním studenej vody k instantnému prášku z vrecka PROTISSIMO®. Podľa množstva pridanej tekutiny získate konzistenciu krému alebo nápoja. Ovocné príchute je potrebné pred konzumáciou nechať 10 minút „postáť“. V lete ich môžete dať do chladničky a následne ich konzumovať ako klasický jogurt.
  • Sladké príchute „TEPLÉ NÁPOJE“ sa pripravujú za použitia metličky, ponorného mixéra alebo šejkra pridaním teplej (avšak nie vriacej) vody.
  • Slané príchute „POLIEVKY“ sa pripravujú za použitia metličky pridaním teplej (avšak nie vriacej) vody. Ihneď po príprave sa konzumujú. Môžete ich ochutiť všetkými typmi korenia a aromatickými bylinkami podľa vlastného výberu.
  • Cesto na omelety a palacinky sa pripraví pridaním uvedeného množstva studenej vody a následným rozmixovaním pomocou metličky či mixéra. Pripravujú sa opekaním na panvici, na niekoľkých kvapkách olivového oleja, ako klasické omelety a palacinky.
  • Pri príprave všetkých typov jedál PROTISSIMO® dodržujte presne také množstvo vody, ktoré je u konkrétneho jedla uvedené! Nepridávajte vodu „od oka“!

Rady „čo robiť aby sa neobjavili…“

  • Závraty - kŕče
    Závraty môžu mať príčinu v nedostatku sodíka. Preto si nezabúdajte podľa chuti osoliť povolené druhy zeleniny. Rovnako tak majte na pamäti, že v priebehu dňa je v prvej fáze potrebné zjesť aspoň dve slané príchute. 
    Kŕče (svalové zášklby a pod.) súvisia najčastejšie s nedostatkom horčíka a draslíka, ktoré je potrebné počas prvej a druhej fázy proteínovej diéty PROTISSIMO® dodávať organizmu v podobe výživových doplnkov PROTISSIMO® DRASLÍK a PROTISSIMO® HORČÍK & VITAMÍN D. Pokiaľ tieto doplnky pacienti používajú pravidelne od samotného začiatku proteínovej diéty, tak sa problémy so svalovými zášklbmi neobjavia.
  • Oslabenie imunity
    Redukcia telesnej hmotnosti predstavuje pre organizmus obdobie „karencie“ teda nedostatku, kedy musí začať fungovať z vlastných energetických rezerv. Preto je vhodné a to najmä v priebehu prvých dvoch fáz diétneho programu PROTISSIMO®, užívať polynenasýtené mastné kyseliny (tzv. omega kyseliny) a vitamíny v podobe vhodných výživových doplnkov – PROTISSIMO® MULTIVITAMÍN a PROTISSIMO® OMEGA.

Rady „čo robiť v prípade, keď sa objaví…“

  • Zápcha
    Môže sa objaviť v prípade, že podceníte konzumáciu zeleniny, respektíve neužívate v priebehu celej diéty výživový doplnok PROTISSIMO® INTESTINAL TRANSIT. Pokiaľ taký prípad nastane, zamerajte sa na to, aby ste jedli dostatočné množstvo povolených druhov zeleniny (najmä vo varenej podobe) a pite veľké množstvo minerálnej vody. Pokiaľ patríte k typom ľudí, ktorí trpia zápchou aj mimo diéty, potom musíte výživový doplnok PROTISSIMO® INTESTINAL TRANSIT užívať po celú dobu diéty bezpodmienečne. 
  • Intenzívny pocit hladu
    Pokiaľ je proteínový diétny režim PROTISSIMO® správne dodržiavaný, potom pocity hladu spontánne ustúpia už behom druhého až tretieho dňa diéty. Pokiaľ sa u vás intenzívny pocit hladu napriek tomu objaví, zjedzte ľubovoľné množstvo povolenej zeleniny a zapite ju veľkým množstvom vody. Inou možnosťou je pridať si jedno vrecko proteínovej diéty PROTISSIMO® navyše. Pokiaľ naopak hlad nemáte vôbec, tak v žiadnom prípade nevynechávajte niektoré z  proteínových jedál! Váš organizmus chudne na základe prijímaných proteínov v podobe bielkovinových jedál PROTISSIMO®!
    Pokiaľ budete všetky odporúčania dodržiavať, stane sa výskyt intenzívneho pocitu hladu vyslovene výnimočným javom. V prípade potreby môžete pocit hladu výrazne obmedziť tiež nasadením vhodného výživového doplnku, konkrétne PROTISSIMO® Appetite reduction & Sugar and Fat absorption, ktorý Vášmu organizmu súčasne pomôže s vychytávaním tukov a cukrov a tým podporí proces redukcie telesnej hmotnosti.
  • Zvýšená únava
    Proteínovú diétu obvykle nesprevádza, ale u niektorých citlivejších pacientov sa dostaviť predsa len môže. Korigujeme ju nasadením výživového  doplnku PROTISSIMO® TONUS & VITALITY, ktorý inak podávať nemusíme.
  • Bolesti hlavy
    Patria k vzácnym prejavom a môžu sa objaviť v priebehu prvých dvoch dní diéty. Obvykle veľmi rýchlo ustúpia po podaní bežných analgetík (liekov proti bolesti), napríklad paracetamolu alebo ibuprofénu. Nezabudnite konzumovanú zeleninu dostatočne soliť! Bolesti hlavy môžu súvisieť tiež s nedostatkom sodíka!  
  • Zápach z úst
    Je spôsobený prirodzenou tvorbou acetónu vo vašom organizme v priebehu proteínovej diéty PROTISSIMO®. Prítomnosť acetónu v dychu je potom známkou toho, že je diétny režim správne dodržiavaný. Pokiaľ je zápach vášho dychu rušivý, použite ústny sprej alebo mentolové cukríky bez cukru.
  • Nižší alebo pomalý úbytok hmotnosti
    Svoju hmotnosť si doma nekontrolujte, spoľahnite sa na kontrolné váženie u vášho terapeuta. Všeobecne platí, že by ste sa v priebehu proteínovej diéty PROTISSIMO® nemali vážiť častejšie ako 1 x týždenne (!).
    • Počas 10 dní, ktoré predchádzajú menštruácii, dochádza u niektorých žien k zadržiavaniu vody v organizmu a k tvorbe „opuchov“. Tento jav môže na niekoľko dní maskovať dosiahnutú redukciu telesnej hmotnosti. Zdanlivo nižší úbytok hmotnosti posudzovaný v tomto období sa ukáže byť úplne štandardným a dostatočným ihneď potom, keď u spomínanej ženy zmizne hormonálne podmienené zadržiavanie vody v organizme a kedy tiež zmiznú jej pseudoopuchy.
    • V prípade potreby môžete zadržiavanie vody v organizme výrazne obmedziť nasadením vhodného výživového doplnku, konkrétne PROTISSIMO® DRAINE.

A čo nasleduje po prvej fáze?

  • Váš cieľ bol dosiahnutý: Cieľom bolo stratiť prvé kilogramy a dostať sa na hmotnosť, ktorú ste si s terapeutom pre prvú fázu stanovili. Teraz Vám terapeut po prvej fáze odporučí prechod do fázy č. 2.  
  • Cítite sa dobre a potrebujete zhodiť ešte ďalšie kilogramy: Vaša nadváha velí pokračovať v redukcii telesnej hmotnosti, pretože konečný cieľ je stále v nedohľadne… Potom Vám terapeut odporučí zostať v prvej fáze až do dosiahnutia druhého hmotnostného  cieľa.   

Najčastejšie chyby v prvej fáze

  • Nedodržiavanie pomeru medzi sladkými a slanými príchuťami.
  • Nedostatočný prísun instantných bielkovín kvôli pocitu zasýtenia (v štýle „stačili mi iba tri vrecká za deň a nemala som vôbec hlad!“).
  • Zavedenie tyčiniek do jedálnička (v prvej fáze je ich konzumácia neprípustná!).
  • Nedodržiavanie pitného režimu (v prvej fáze je potrebné vypiť aspoň 2 l tekutín denne).
  • Prisladzovanie nápojov cukrom (je potrebné používať stéviu, aspartam, či iné sladidlo).
  • Nedôslednosť v  užívaní minerálov (draslík, horčík) a ďalších dôležitých látok v podobe výživových doplnkov PROTISSIMO® a tým vznikajúce telesné problémy (kŕče v lýtkach, bolesti svalov, zápcha, atď.)
  • Konzumácia alkoholu (v prvej fáze je nevyhnutná úplná abstinencia, 1 pohárik kvalitného vína denne je povolený až od tretej fázy!).

2. Fáza - návrat k jednému „pravému“ jedlu bohatému na bielkoviny, teda 3 proteínové jedlá + zelenina a 1 „pravé“ jedlo

2. Fáza

Priemerná rýchlosť chudnutia u inak zdravých jedincov: 3 - 5 kg za mesiac.

Indikácie:  Pokračujúca fáza po fáze č. 1 ALEBO úvodná fáza redukčného programu u menších redukcií alebo u pacientov s chronickou chorobou.

  • Druhá fáza je nevyhnutnou etapou v programe redukcie telesnej hmotnosti PROTISSIMO®.
  • Je jednoduchá, úplne bezpečná a veľmi dobre znášaná. Má trvať dvojnásobne dlhšiu dobu v porovnaní s predchádzajúcou fázou!
  • S prihliadnutím na cieľ a odporúčanie terapeuta ju môžete držať veľa týždňov až mesiacov, bez akéhokoľvek rizika pre vaše zdravie za predpokladu, že budete dodržiavať naše odporúčania a rady vášho terapeuta.
  • V praxi môžu nastať tri situácie:
    1. Fáza č. 2 nastupuje po fáze č. 1. Je  prvým krokom k návratu k „normálnemu“ stravovaniu formou náhrady jedného   proteínového jedla PROTISSIMO® jedným jedlom „pravým“, pričom prílohu tvorí stále iba zelenina.
    2. Fáza č. 2 je použitá k premosteniu časového priestoru v priebehu 1. fázy. Takto ju terapeut môže odporučiť k „oddychu“ u pacientov, ktorí potrebujú redukovať veľa kilogramov a sú už niekoľko týždňov na prvej fáze, respektíve u   pacientov, ktorým pracovné či spoločenské povinnosti nedovoľujú zostať v 1. fáze   nepretržite (svadba, dovolenka, neodkladná služobná cesta, a pod.)
    3. Fáza č. 2 je úvodná fáza vašej redukčnej kúry. U klientov s menšími redukciami, respektíve u pacientov s chronickou chorobou užívajúcich lieky, začíname redukčný program PROTISSIMO® až fázou č. 2.

Príklad typického dňa 2. fázy proteínovej diéty PROTISSIMO®

  • raňajky
    nesladený nápoj (voda, slabší čierny čaj, bylinkový čaj, slabšia káva alebo kávovinová náhrada), k prisladeniu možno použiť stéviu alebo sladidlá pre diabetikov
    + 1 proteínové jedlo PROTISSIMO®
  • obed
    1 „pravé“ jedlo - výber zo zoznamu, ktorý je uvedený nižšie
    + povolené druhy zeleniny - výber zo zoznamu, ktorý bol uvedený v popise 1. fázy
  • olovrant o 16.00
    veľký pohár minerálnej vody alebo slabšieho čaju
    1 proteínové jedlo PROTISSIMO®
  • večera
    1 proteínové jedlo PROTISSIMO®
    + povolené druhy zeleniny

Aj v 2. fáze platí, že pokiaľ je vaša východzia hmotnosť vyššia ako 90 kg, potom môžete v priebehu dňa zjesť ešte jedno proteínové jedlo PROTISSIMO® navyše.

Dôležité upozornenie:  Obed je možné zameniť s večerou, teda na obed si môžete dať proteínové jedlo a večer „pravé“ alebo naopak. Je to možné aj ľubovoľne striedať.

Povolené druhy živočíšnych a rastlinných bielkovín pre 2. A 3. fázu

(porcia s hmotnosťou 150 g, ak nie je v zátvorke uvedené inak)

  • 1 ks BIO vajce (natvrdo alebo namäkko)
  • Amur (100 g)
  • Kandát (100 g)
  • Pleskáč (100 g)
  • Halibut
  • Jahňacie alebo baranie stehno (100 g)
  • Kuracia alebo kačacia pečienka  (100 g)
  • Kuracie, morčacie alebo králičie mäso bez kože
  • Chudá alebo diétna („low fat“) šunka (100 g)
  • Lieň – kaprovitá ryba (100 g)
  • Morský ďas
  • Morský vlk
  • Ostriež (100 g)
  • Olomoucké syrečky 
  • Pangas
  • Platesa
  • Pražma
  • Prírodný teľací rezeň (dobre prepečený)  - 100 g
  • Pstruh
  • Sushi (100 g)
  • Tofu (prírodné, s riasou, údené…)
  • Tolstolobik (100 g)
  • Treska (100 g)
  • Úhor (100 g)
  • Žralok

Z diéty sú v 2. a 3. fáze vylúčené všetky druhy príliš tučných (príliš kalorických) druhov mäsa (losos, tuniak, makrela, šťuka, kapor, morské plody, bravčové, hovädzie, kačka, atď.).

K dochuteniu je možné používať de facto všetky druhy sušeného korenia, citrónovú šťavu, sušenú cibuľu a cesnak.  Nezabúdajte naďalej riadne soliť.

Nezabúdajte na užívanie minerálov a výživových doplnkov, ktoré vám k diéte odporučil váš terapeut!

Nezabúdajte veľa piť!!!

NAŠA RADA:
Využite obdobie diéty a naučte sa pravidelne konzumovať rybie mäso. Držte sa pravidla, že čím je mäso v surovom stave svetlejšie, tým je pre organizmus prínosnejšie a tiež stráviteľnejšie.
Objavte svet tofu, navštívte vegetariánsku či vegánsku reštauráciu!  

Príprava „pravých“ jedál

  • Najlepšou formou úpravy mäsa je marinovanie.
  • Pravé jedlo (mäso, tofu, atď.) je možné tiež opiecť na panvici na niekoľkých kvapkách kvalitného oleja.

Zavádzanie proteínových tyčiniek do jedálnička

Proteínové tyčinky PROTISSIMO® zavádzame do jedálnička veľmi opatrne a to ako náhradu jedného proteínového jedla PROTISSIMO®, pokiaľ možno až v druhej polovici 2. fázy (s výnimkou tyčiniek, ktoré sú vhodné od 1. fázy).

Kedy začať s fyzickou aktivitou?

Počnúc druhou polovicou druhej fázy, teda v okamžiku zavedenia proteínových tyčiniek do jedálnička, je veľmi potrebné obohatiť diétny bielkovinový program PROTISSIMO® o pravidelnú telesnú aktivitu (aspoň 1 hodinu 2-3 x týždenne). Vhodné sú tieto typy aktivít: beh, bicykel (spinning), pilates, plávanie, rozumné posiľňovanie, a pod. Hlavne všetky druhy tzv. aérobnej aktivity, t.j. také, pri ktorých sa zapotíte a zadýchate (šachy, jóga, zjazdové lyžovanie či golf tieto predpoklady rozhodne nespĺňajú!).

A čo nasleduje po druhej fáze?

  • Pokiaľ došlo k splneniu hmotnostného cieľa, ktorý si klient s terapeutom stanovil, potom je ďalším krokom prechod do fázy č. 3.
  • Pokiaľ k splneniu hmotnostného cieľa nedošlo, ale nie je k nemu ďaleko, potom je ďalším krokom pokračovanie fázy č. 2.
  • Pokiaľ k splneniu hmotnostného cieľa nedošlo a je k nemu stále ešte veľmi ďaleko, potom je ďalším krokom prechod späť do fázy č. 1.

Najčastejšie chyby v druhej fáze

  • Svojvoľné „automatické“ zavedenie príloh k povolenému „pravému“ jedlu (prípustná je iba zelenina uvarená vo vode alebo v pare, v žiadnom prípade nie zemiaky, ryža alebo dokonca knedle!).
  • Nedostatočný prísun instantných bielkovín pre pocit zasýtenia.
  • Zavedenie pečiva do jedálnička (v 2. fáze naďalej neprístupné!).
  • Nedodržiavanie pitného režimu (v druhej fáze je stále potrebné vypiť aspoň 1,5 l tekutín denne).
  • Nedodržiavanie pokynov k nutnosti zavedenia pravidelnej fyzickej aktivity.
  • Príliš rýchle zavedenie proteínových tyčiniek do jedálnička pre ich „praktickosť a chutnosť“.
    Výminku tvoria 2 druhy tyčiniek Karamelová low a Malinová low, ktoré majú znížený obsah cukru a sú vhodné už od 1. fázy.
  • Prisladzovanie nápojov cukrom (naďalej je potrebné používať stéviu alebo sladidlo pre diabetikov).
  • Stále je potrebné externé doplňovanie minerálov, vitamínov a omega kyselín. 

3. Fáza - pozvoľný návrat k sacharidom, teda 2 proteínové a 2 pravé jedlá, z nich je už jedno s prílohou (zemiaky, ryža, plátok celozrnného chleba, a pod.) + zelenina + 1 ks ovocia

3. Fáza

Indikácie:  Pokračujúca fáza po fáze č. 2 ALEBO „medzifáza“ v prípade nutnosti dočasne a bezpečne „prerušiť“ diétny program (dovolenka, služobná cesta, a pod.) ALEBO úvodná fáza redukčného programu (u veľmi malých redukcií alebo u klientov s chronickou chorobou, u ktorých je potrebná zvýšená opatrnosť).

  • Ide o povinnú etapu, ktorá nastupuje po prvých dvoch fázach aktívneho chudnutia. Predchádza návratu k pestrej a hlavne normokalorickej strave.
  • Fáza č. 3 môže byť rovnako nasadená ako intermezzo medzi 2 fázy chudnutia.
  • Fáza č. 3 dovoľuje návrat k rozmanitej strave a súčasne „otestuje“ vašu toleranciu vo vzťahu k cukrom, pretože práve v jej priebehu sa k ich používaniu postupne vrátite v podobe zavedenia škrobovín teda potravín s vyšším obsahom sacharidov (zemiaky, ryža, celozrnné pečivo, a pod.).
  • Fáza č. 3 by opäť mala trvať najmenej dvakrát tak dlho, ako predchádzajúca fáza chudnutia.

Jo-jo efekt

Podstatu jo-jo efektu mnohokrát chybne chápu nielen pacienti, ale tiež výživoví poradcovia. Ide pri ňom o to, že organizmus, ktorý bol dlhšiu dobu „o hlade“ (napríklad v priebehu bielkovinovej diéty), má v prípade príliš rýchleho návratu k sacharidom, sklon prednostne si vytvárať novú zásobu tukového tkaniva. Robí tak paradoxne ešte skôr, ako si doplní bližší zdroj energie, teda vlastnú svalovinu.

Týmto mechanizmom sa u „večných dietárov“ neustále zvyšuje percento tukového tkaniva v organizme a paralelne sa znižuje jeho „ochota“ sa ho zbavovať v rámci akéhokoľvek typu redukčnej diéty. Postupne sa tak u nich rozvíja tzv. syndróm metabolickej rezistencie, alebo metabolickej „lenivosti a neochoty“, so všetkými dôsledkami, ktoré to má na ich zdravie… Ocitnú sa tak v predsieni pred vstupom do sveta cukrovky, dny a chronických kardiovaskulárnych ochorení.

Vyvarovať sa vzniku jo-jo efektu v praxi znamená najmä vracať sa k normálnemu stravovaniu veľmi postupne, t.j. starostlivo a dostatočne dlho dodržiavať pokyny uvedené v popise 3. fázy (= postupný návrat k sacharidom*).

* Náhly prísun sacharidov bezprostredne po ukončení prvej alebo druhej fázy vyvolá prudkú sekréciu inzulínu, ktorý podporí proces vytvárania nových tukových rezerv, čím obráti metabolizmus nastavený na redukciu tukového tkaniva presne opačne. Inzulín má totiž v organizme dvojaký účinok : a) hypoglykemický (= zvyšuje použitie tkaniva glukózy, b) antilipolytický (= aktívne brzdí uvoľňovanie rezervnej energie zo zásobného tukového tkaniva).

Príklad typického dňa 3. fázy proteínovej diéty PROTISSIMO®

  • raňajky
    nesladený nápoj (voda, slabší čierny čaj, bylinkový čaj, slabšia káva alebo kávovinová náhrada), k prisladeniu možno použiť stéviu alebo sladidlá pre diabetikov
    + 1 proteínové jedlo PROTISSIMO®
  • desiata
    1 ks ovocia ALEBO 1 nízkotučný jogurt
  • obed
    1 „pravé“ jedlo z rozšíreného zoznamu, ktorý je uvedený ďalej
    + povolené druhy zeleniny z rozšíreného zoznamu, ktorý je uvedený ďalej
  • olovrant o 16.00
    veľký pohár minerálnej vody alebo slabšieho čaju
    1 proteínová tyčinka (alebo iné jedlo) PROTISSIMO®
  • večera
    1 pravé jedlo z 2. fázy
    + príloha bohatá na sacharidy  (príklady povolených príloh: kopček ryže alebo strukovín, 2 ks zemiakov, 2 plátky celozrnného chleba)

Dôležité upozornenie:  Obed je možné zameniť s večerou, teda na obed si môžete dať pravé jedlo s prílohou a večer iba so zeleninou alebo naopak. Je to možné aj ľubovoľne striedať.

Povolené druhy zeleniny – rozšírenie základného zoznamu

Druhy zeleniny, ktoré je možné konzumovať od 3. fázy programu bielkovinovej diéty PROTISSIMO® v neobmedzenom množstve (ak nie je v zátvorke uvedené inak):

  • Paradajky  (max. 2 ks denne)
  • Cibuľa, cesnak
  • Paprika (max. 1 ks denne)
  • Kaleráb (max. 1 ks denne)
  • Olivy (max. 5 ks za deň do šalátu)
  • Semienka (dyňové, slnečnicové, a pod.), max. 1 kávová lyžička denne na dochutenie šalátov

Povolené druhy živočíšnych a rastlinných bielkovín – rozšírenie základného zoznamu

Druhy živočíšnych a rastlinných bielkovín, ktoré je možné konzumovať od 3. fázy programu bielkovinovej diéty PROTISSIMO® (jedna porcia s hmotnosti 150 g, ak nie je v zátvorke uvedené inak):

  • 2 ks BIO vajce (natvrdo alebo namäkko)
  • Steak z lososa (100 g)
  • Steak z tuniaka (100 g)
  • Šťuka
  • Kapor
  • Morské plody

Tyčinky, alkohol, ovocie a jogurty…

Proteínové tyčinky PROTISSIMO® sa v tretej fáze už môžu konzumovať pravidelne (avšak maximálne 1 tyčinka denne) ako náhrada jedného proteínového jedla PROTISSIMO®.

2 dcl kvalitného vína alebo malé pivo, vždy zásadne s jedlom, je možné v tretej fáze tolerovať  avšak maximálne 2 x týždenne. Tvrdý alkohol do diéty nepatrí.

Pokiaľ vaša redukcia prebiehala úplne hladko a „podľa plánu“, tak si môžete v tretej fáze dovoliť na desiatu 1 ks ovocia (alebo ekvivalent jedného kusu, napr. jeden plátok melóna, 5 záhradných jahôd, a pod.) ALEBO 1 nízkotučný jogurt.

A čo nasleduje po tretej fáze?

  • Pokiaľ došlo k splneniu hmotnostného cieľa, ktorý si klient s terapeutom stanovil, tak je ďalším krokom prechod do fázy č. 4.
  • Pokiaľ k splneniu hmotnostného cieľa nedošlo, ale nie je k nemu ďaleko, tak je ďalším krokom pokračovanie fázy č. 3.
  • Pokiaľ k splneniu hmotnostného cieľa nedošlo a je k nemu stále ešte veľmi ďaleko, tak je ďalším krokom prechod späť do fázy č. 2.

Najčastejšie chyby v tretej  fáze

  • Pod slovom „prílohy“ nie je možné si predstavovať napríklad knedle, ktoré musia z jedálnička zmiznúť raz a navždy. Rovnako to platí pre takmer všetky jedlá typické pre našu kuchyňu.
  • Pod slovom „sacharidy“ alebo „cukry“ nie je možné si predstavovať kockový cukor, dezerty, zmrzlinu ani čokoládu, ktoré musia z jedálnička rovnako zmiznúť raz a navždy.
  • Rovnako tak aj biele pečivo musí byť trvale nahradené celozrnným a tmavým.
  • Nedodržiavanie pokynov ku každodennej fyzickej aktivite (bicykel, beh, plávanie, cvičenie).
  • Nedodržiavanie pokynov k nutnosti pravidelnej stravy 4 x denne.

4. Fáza - vyvážená strava na základe nových stravovacích návykov, teda 1 proteínové jedlo a 3 pravé jedlá  + všetky druhy zeleniny + minimálne 1 ks ovocia denne

4. Fáza

Indikácie:  Záverečná fáza programu PROTISSIMO®, ktorá má byť dodržiavaná trvale v rámci nových stravovacích návykov.

  • Táto fáza vám umožní trvale si udržať optimálnu telesnú hmotnosť.
  • Podľa známeho pravidla „rovnaké príčiny vyvolávajú rovnaké následky“, priberiete takmer určite stratené kilogramy späť, pokiaľ zásadne nezmeníte svoje stravovacie návyky.
  • Fáza číslo 4 už nie je žiadnou diétou a preto v nej nejde o to jesť málo, ale hlavne zdravo.
  • Prospeje nie len vašej postave, ale tiež vášmu zdraviu celkovo.
  • Rozhodne je užitočné pravidelne navštevovať svojho terapeuta, ktorý vám najlepšie pomôže trvale udržať telesnú hmotnosť.

Príklad typického dňa 4. fázy proteínovej diéty protissimo®

  • raňajky
    nesladený nápoj (voda, slabší čierny čaj, bylinkový čaj, slabšia káva alebo kávovinová náhrada), k prisladeniu možno použiť stéviu alebo sladidlá pre diabetikov
    + 1 proteínové jedlo PROTISSIMO®
  • desiata
    1 ks ovocia ALEBO 1 nízkotučný jogurt
  • obed
    1 „pravé“ diétne jedlo bez obmedzenia, avšak detskú porciu
    + zelenina bez obmedzenia alebo príloha v detskej porcii
  • olovrant o 16.00
    veľký pohár minerálnej vody alebo slabšieho čaju
    1 proteínová tyčinka PROTISSIMO® alebo 1 ks ovocia 
    1 „pravé“ diétne jedlo bez obmedzenia, avšak detskú porciu
    + zelenina bez obmedzenia alebo príloha v detskej porcii

Definícia najväčších nepriateľov štíhlej postavy

  • Nepravidelné stravovanie.
  • Rýchle cukry a tučné jedlá.
  • Príliš veľké porcie (dospelý človek potrebuje objemovo menšie porcie ako dospievajúci jedinec!).
  • Nedostatok pohybu.
  • Nadmerné užívanie klasických stimulačných a uvoľňujúcich návykových látok – kofeinizmus, alkoholizmus, nikotinizmus.

PROTISSIMO® desatoro

  1. Stravujeme sa ako diabetik - zásadne jeme 3 - 4 x denne (malé porcie – jedlá bohaté na bielkoviny – chudobné na tuky a sacharidy).
  2. Odnaučíme sa „zobať“ a bezmyšlienkovito si niečo pchať do úst, nech už je to počas dňa alebo večer pri televízii.
  3. Vystríhame sa všetkých stravovacích výstrelkov, nech už ide o akékoľvek  jedlo.
  4. Všetky druhy čerstvého ovocia jeme zásadne mimo hlavného jedla (teda na desiatu alebo na olovrant).
  5. Vynecháme nevhodné tepelné úpravy jedál (pečenie, vyprážanie, grilovanie) a uprednostňujeme dusenie, varenie v pare alebo marinovanie.
  6. Jeme pomaly a jedlá starostlivo rozhryzieme.
  7. 2 x denne jeme jedlá bohaté na bielkoviny a skladbu jedálnička neustále meníme. Mäso konzumujeme len 2 - 3 x týždenne. Z nášho života musia de facto zmiznúť údeniny. Hydinu jeme bez kože.
    Ryba ponúka pre vaše zdravie vôbec tie najlepšie bielkoviny. Preto by sme mali ryby jesť 2 - 3 x týždenne, varené pri nízkych teplotách (v pare, v papilote alebo podusené vo vode). Dávame prednosť netučným druhom rýb.
    Vajcia v BIO kvalite môžeme  jesť 2 - 3 x do týždňa (teda 6 - 8 ks vajec týždenne, pokiaľ nemáme problémy s cholesterolom).
  8. Čerstvej a surovej zeleniny môžeme zjesť koľko chceme.
  9. Škroboviny (ryža, strukoviny, zemiaky) konzumujeme v rozumných porciách. Chlieb budeme jesť tiež obmedzene a len vtedy, pokiaľ naše jedlo neobsahuje iné škroboviny.
  10. Je potrebné sa vyhýbať dezertom a ďalším sladkostiam, ktoré nemajú žiadnu výživovú hodnotu a spoľahlivo nás privedú do bodu, kde celé toto rozprávanie začalo…teda späť do fázy č.1.

Najčastejšie chyby v štvrtej fáze

  • Návrat k starým stravovacím návykom podľa hesla „zvyk je železná košeľa“ alebo pod tlakom okolia („všetci to jedia a nič im nie je“).
  • Predstava, že nová telesná hmotnosť sa udrží sama (je potrebné sa naďalej venovať pravidelnej fyzickej aktivite aspoň 2 x týždenne, neustále sa kontrolovať v jedle a nepodliehať reklamným kampaniam na potraviny).
  • Neschopnosť rozlúčiť sa natrvalo s niektorými obľúbenými škodlivými potravinami alebo aspoň dramaticky obmedziť ich konzumáciu (údeniny, nasýtené tuky, omáčky, sladkosti, hranolky, fast foody, hamburgery, alkohol,...).
  • Neschopnosť rozlúčiť sa navždy s niektorými typmi tepelnej úpravy jedál (vyprážanie, grilovanie, pečenie).
Copyright © 2014 MedicaDiet.sk